تیترهای خبری استان قزوین در چندسال گذشته آکنده از مطالبه جوانگرایی بوده است، در هر محفل سیاسی و یا اجتماعی که وارد میشدید صحبت از مدیران کهن سالی بود که انگیزه کارهای نو نداشتند و تقریبا برای همه سوال برانگیز شده بود که چرا جوانان را بازی نمیدهند.
از زمان انتصاب و آغاز به کار استاندار قزوین در دولت سیزدهم که اتفاقا وی نیز از چهره های جوان و استانداران جوان به شمار می رود، شاهد انتصاب و گزینش جوانان در پست های مدیریتی هستیم که سالها در این استان مطالبه میشد.
این روزها خبر انتصاب افراد جوان از استانداری گرفته تا بخشداری، فرمانداری و حتی شهرداری به گوش میرسد و نویدبخش روزهای خوب برای جوانان این مرز و بوم است.
در خلال همین انتصابها بود که برخی از رسانهها انتقاداتی را نیز مطرح کردند که جوانان تجربه و رزومه ندارند و سپردن کارها به این قشر با شکست همراه میشود، برای پاسخ به این سوالات و اهمیت جوانگرایی که این روزها در استان قزوین رونق گرفته، با چندتن از کارشناسان و فعالان سیاسی استان قزوین مصاحبه کردیم:
رویکرد استاندار قزوین در جوان گرایی مدیران توجه به سخنان رهبری است
پژوهشگر حوزه مدیریت در استان قزوین به خبرنگار ایرنا میگوید: تجربه مدیریت کشور نشان داده که هر جا به جوانان اعتماد شده نتایج پرباری برای نظام و انقلاب به همراه داشته است.
محمدامین نایبی به مدیریت جوانان در دوران هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد و گفت: بررسی سن و سال فرماندهان هشت سال دفاع مقدس نشان میدهد که عموم آنها سنی بین ۲۰ تا ۳۰ سال داشتند و معدود فرماندهانی هستند که سن آنها فراتر از ۳۰ سال است.
وی تصریح کرد: آنجا که بحث دفاع از ناموس و خاک بوده اعتماد به جوانان موجب عزت مندی ایران اسلامی شده و این مساله در مقایسه با عرصه مدیریتی ابدا قابل قیاس نیست؛ چرا که به واقع ناموس و خاک دو عنصر مهم ارزشی است.
نایبی: به کارگیری جوانان در مسوولیت های مختلف استان قزوین میتواند نوید حرکت درست چرخهای اداره کشور باشد که سالها است با سرعت کمی حرکت میکند و حتی گاهی در جهتهای نامناسب قرار گرفته بود.
نایبی ادامه داد: پس از دوران دفاع مقدس که به دست جوانان این مرزوبوم به پایان رسید، دشمن جنگهای مختلفی را در عرصههای متنوع آغاز کرد که مهم ترین آن در حوزه اقتصادی و فرهنگی است، بنابراین انتظار میرفت در این عرصه نیز با تکیه بر نیروهای جوان و مبتکر در این جنگ شرکت میکردیم، اما در این سالها نام جوانان تنها بر سر زبان بود و مدیران عموماً افرادی با سن و سال بالا و خسته بودند که جز تصدی پستهای مدیریتی انگیزه دیگری نداشتند و جوانان با استعداد و پر انرژی تنها به تصمیمات این مدیران خسته نظاره میکردند.
این پژوهشگر حوزه مدیریت بیان داشت: از این جوانان نه تنها در مشاغل مدیریتی استفاده نشد بلکه به فکر و ایده آنها نیز بها داده نشد که سبب شد تا از این ظرفیت عظیم غافل بمانیم.
نایبی رویکرد استاندار جدید قزوین در خصوص بکارگیری از نیروهای جوان را همان توجه به سخنان رهبری دانست که را بارها به آن تاکید شده که شامل ضرورت جوانگرایی و استفاده از پتانسیل جوانان باید استفاده شود.
وی خاطرنشان کرد: قطعاً به کارگیری جوانان در مسئولیت های مختلف استان قزوین میتواند نوید حرکت درست چرخهای اداره کشور باشد که سالها است با سرعت کمی حرکت میکند و حتی گاهی در جهتهای نامناسب قرار گرفته بود، به طور حتم انتصاب جوانان متدین، متعهد و لایق در امورات، خون تازهای است که کالبد مدیریتی استان قزوین را احیا خواهد کرد.
نایبی یادآور شد: بهینه کاوی و الگوگیری از دفاع مقدس در همه عرصهها به ویژه سپردن مسئولیت به جوانان میتواند تجارب ارزشمندی مثل آن دوران به بار بیاورد و به دنیا نشان دهد که ایران همواره توانسته و جوان ایرانی بهتر میتواند.
جوانان ابتدا معاون و سپس به عنوان مدیر یک دستگاه انتخاب شوند
استاد دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) نیز در خصوص انتخاب مدیران جوان به خبرنگار ایرنا گفت: جوانگرایی و سپردن کارها به این قشر اقدام بسیار خوب و مثبتی است و نسل جوان باید برای اعتلای انقلاب اسلامی مسؤولیت را برعهده گرفته و وارد کارزار شود.
سید ابوالحسن نائینی اضافه کرد: برای این که جوانگرایی به شکل بهتری اجرا شود باید از نیروهای با تجربه نیز استفاده کرد تا این جوانان کارها را یاد بگیرند و بهتر بتوانند تصمیم بگیرند؛ به عبارت دیگر شیوه کار در جریان جوانگرایی باید به این شکل باشد که ابتدا معاونان را جوان انتخاب کنند و پس از مدتی که جوان کارها را یاد گرفت، به عنوان مدیر یک دستگاه شروع به کار کند.
وی با بیان اینکه جوان فارغ التحصیل کار اجرایی نکرده و تجربه کافی را ندارد، اظهار داشت: جوانی که تاکنون کارهای اجرایی نکرده اگر به عرصه مدیریتی وارد شود، ریسک خطا کردن را افزایش میدهد، بنابراین بهتر است برای پیشگیری از این موضوع، افراد مسن و پیشکسوت کنار گذاشته نشوند و جوانان را برای گرفتن امورات مدیریتی تربیت کنند.
نایینی در خصوص انتصاب افراد جوان در استان قزوین گفت: به عقیده من بعضی از این انتصابها درست و بعضی دیگر نادرست است؛ یک جاهایی میبینیم که متاسفانه مرزبندی جوانگرایی به انقلابی و غیر انقلابی تبدیل شده است، درحالی که مدیران قدیمی هم انقلابی بودند و اینطوری نیست که فقط جوانان امروزی انقلابی باشند.
این استاد دانشگاه و رییس سابق دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) بیان داشت: وقتی شور انقلابی با تجربه مدیران قدیمی ادغام شود امورات به بهترین شکل ممکن سامان می باید، پس بهتر است که در انتصابها از ظرفیت ادغام مدیران با تجربه قدیمی نیز استفاده شود.
توان و انرژی جوانان در کنار تجربه پیکسوتان به کار بسته شود
دبیر شورای ائتلاف نیروهای انقلاب استان قزوین نیز در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: به طور کلی جوانگرایی و سپردن مسؤولیت به جوانان کار بسیار خوب و ارزندهای است، به عبارتی در مسؤولیتهایی که جوانانها میتوانند نقش آفرینی کنند، بهتر است که به آنان سپرده شود و شاهد تحول در عرصههای مدیریتی کشور باشیم.
رضا سبحانی فر با بیان اینکه جوانگرایی و جوان بودن یک مزیت نسبی است و نباید در این رابطه افراط و تفریط داشته باشیم، اظهار داشت: اگرچه جوان توانمند و کارآمد و با انگیزه میتواند تحول آفرین باشد، اما نباید همواره از تجارب پیشکسوتان غفلت کرد و به گونهای باشد که ما تمام تجارب و اندوختههای خودمان را در دهههای گذشته به کنار بگذاریم و از اول شروع کنیم، بلکه جوانگرای باید به شکلی پیش برود که از توان و انرژی جوانان در کنار تجربه پیشکسوتان استفاده کرد.
سبحانی فر: مردم انتظار دارند حالا که جوانان پا به میدان گذاشتهاند، فساد ریشه کن شده، میدان کار برای افراد شایسته فراهم شود و در نهایت یک تحول شگرفی در جامعه پدید آید.
وی تصریح کرد: اگر مکانیزمی تعریف شود که تجارب گذشته به افراد جوان منتقل شود، قطعا از تکرار اشتباهات در گذشته اجتناب شده و اتفاقات بهتری در آینده رقم میخورد؛ با این حال حرکتی که این روزها آغاز شده و مسؤولیتها را به جوانان میسپارند، از نظر من مثبت ارزیابی شده و امیدواریم با به دست گرفتن این مسؤولیتها یک تحول اساسی در بخشهای مختلف استان قزوین پدیدار شود.
سبحانی فر تاکید کرد: من اعتقاد ادارم که قطعا دستاوردها و اتفاقات خوبی رقم خواهد خورد، چون جوانان بارها ثابت کردهاند که اگر به آنها اعتماد شود، موفق خواهند شد، فقط باید توجه داشته باشیم که صرفا جوان بودن کافی نبوده و این جوان باید دارای فکر و اندیشه تحول آفرین باشند.
این فعال سیاسی در استان قزوین خاطرنشان کرد: جوانان ما نیز باید نسبت به اعتمادی که به آنها شده بر اساس توصیههای مقام معظم رهبری منشای خیر و برکات باشند تا این اتفاق به عنوان نقطه عطفی باشد؛ چراکه مردم انتظار دارند گشایشی در زندگی و معیشت آنها رخ دهد و بخشی از مشکلات رفع شود.
سبحانی یادآور شد: مردم انتظار دارند حالا که جوانان پا به میدان گذاشتهاند، فساد ریشه کن شده، میدان کار برای افراد شایسته فراهم شود و در نهایت یک تحول شگرفی در جامعه پدید آید.
انتقاد از گزینش مدیران جوان ناشی از نگاه سیاسی و شکسته شدن حلقه مدیریتی است
دبیر ائتلاف پیروان ولایت استان قزوین در پاسخ به اینکه چرا انتصاب افراد جوان گاها مورد انتقاد و تخریب قرار می گیرد،گفت: از زوایای مختلف می توان به این پدیده نگاه کرد، از یک زاویه منتقدین سیاسی هستند و انتقادات از سوی جریان رقیب رخ میدهد؛ این دسته از افراد به دلیل خارج شدن از گردونه مدیریت اجرایی، به دنبال یک بهانه هستند تا به تخریب اقدامات و خدمات دولت در حوزه جوانان بپردازند.
محمدحسین شفیعیها افزود: هر آدم منصفی می فهمد از دولتی که تنها چندماه از آغاز به کار آن گذشته، نباید انتظار معجزه و اصلاح وضعیت اسف بار در برخی حوزه ها را داشت که این توقع دور از انتظار و مروت بوده و باید فرصت کافی به مدیران و دولت داده شود، اما وقتی نگاهها جناحی باشد فقط دنبال این هستیم که از هرچیزی یک بهانه درست کنیم.
وی تصریح کرد: در همین ماههای گذشته برخی از سیاسیون رقیب به دروغ انتصابهای فامیلی را بسط و گسترش دادند و سپس دروغ و راست را با هم ادغام کرده و در جامعه انتشار دادند، اما به واقع موضوعات آنقدرها حاد نبود و شرایط هم به گونهای نیست هرکسی به قدرت رسید بخواهد از اقوام خودش استفاده کند.
شفیعیها: برخی به دلیل خارج شدن از گردونه مدیریت اجرایی، به دنبال یک بهانه هستند تا به تخریب اقدامات و خدمات دولت در حوزه جوانان بپردازند.
شفیعیها علت برخی از انتقادها در خصوص گزیشن افراد جوان را شکسته شدن حلقه مدیریتی در استان قزوین دانست و اظهار داشت: در این دهههای سپری شده از عمر انقلاب اسلامی برای عدهای سخت و دشوار است که موضوع جوانگرایی را بپذیرند؛ چون این افراد به دلیل اینکه مدیریت آنها به پایان رسیده و بعید به نظر می رسد مدیریت جدیدی به آنها واگذار شود، از سپردن تصدی مدیریت به جوان واهمه داشته و این موضوع را در جامعه تشدید میکنند و آن را ریسک بزرگی میپندارند.
این فعال سیاسی در استان قزوین گفت: به طور کلی ما به مدیران جوان نیاز داریم و این افراد باید خودشان را در بوته آزمایش بگذارند، البته این به آن معنی نیست که این افراد مجاز به اشتباه باشند، اما باید برای تربیت نیروها و ایجاد امید در نسل جوانان که امیدهای آینده انقلاب اسلامی هستند، شروع به کار کرده و به آنها میدان بدهیم تا زمینه شکوفایی قابلیتها و استعدادها مهیا شود.
شفیعیها به انتصاب افراد جوان در استان قزوین اشاره کرد و گفت: اقدام خوبی که این روزها در استان قزوین رخ داده و جوانان مدیریت درجه یک استان را عهده دار میشوند گام بسیار خوبی است؛ مدیریت ارشد استان نیز باید کنترل این مجموعه را به خوبی در دست گرفته و با اشرافیت خود از آن محافظت کند تا خدای ناکرده دچار اشتباه فاحش نشوند.
وی ادامه داد: برگزاری نشستهای هم اندیشی و فعال کردن مجموعههای نظارتی در این راستا کمک کننده خواهد بود و عملکرد مدیران را بهبود می بخشد؛ البته خود مدیران جوان نیز باید به حساسیت پستهای خودشان واقف شده و اوضاع کشور را ارزیابی کنند که بدون از دست دادن فرصتها به اقدامات و دستاوردهای مثبتی دست یابند.
شفیعیها خاطرنشان کرد: به کار بستن عقلانیت و مشاوره گرفتن از افراد امین و دوری از تصمیمات هیجانی قطعا کارنامه موفقی برای مدیران جوان استان قزوین رقم خواهد زد، تا جایی که مردم نیز در آینده به این موضوع پی خواهند برد که انتصاب افراد جوان نه تنها اشکالی ندارد بلکه می تواند در آینده زمینه ورود بیشتر آن ها را به عرصههای مدیریتی و دست یابی به قلههای پر افتخار جمهوری اسلامی را فراهم سازد.
نیم نگاه:
تقریبا تمامی کارشناسان و فعالان سیاسی قزوین بر جوانگرایی تاکید دارند و از جریان امروز شکل گرفته در استان مبنی بر انتصاب مدیران جوان حمایت میکنند؛ تنها کافی است به منظور پیشبرد اهداف استان قبل از هرگونه انتصاب مشورت و مشاورههای لازم با صاحبنظران صورت پذیرد و گزینههای متعددی مورد بررسی قرار گیرد؛ از سوی دیگر چون جوانگرایی به عنوان یک مطالبه قدیمی در این استان به عرصه تحقق رسیده، لازم است که این مهم تا رسیدن به نقطه مطلوب تداوم یابد.